Renovera
Enligt Bostadsrättslagens (1991:614) kapitel 7 ska varje större ombyggnation som omfattar fastighetens gemensamma rör- och elledningar, rök- och ventilationskanaler och bärande väggar godkännas av styrelsen. Vid arbeten i våtutrymmen krävs särskild behörighet för den hantverkare som anlitas. Annars gäller inga försäkringar om någon skada skulle uppstå. Nedan hittar du styrelsens krav för renovering och ombyggnation i Brf Morellpilen (se även bifogad PDF). Medlemmen som ska renovera sin lägenhet ska i god tid lämna in en ansökan med bygganmälan och en utförlig beskrivning inklusive ritning av vad som ska utföras och vem som kommer att utföra ombyggnationen till styrelsen.
Behöver du få tag på en ritning/planritning på din lägenhet, går det att ladda hem på stadsbyggnadskontorets hemsida med mobilt bank-id. Fastigheten du bor i heter:
– Pilgatan 19 A, B och C = Morellträdet 6
– Hantverkargatan 44 och 44A = Morellträdet 12
– Hantverkargatan 46 och 46A = Morellträdet 13.
“Störande arbete” (ex. spika, hamra, slipa) får utföras på nedanstående tider. Övrig tid visar vi hänsyn gentemot våra grannar.
Mån-tor: 08:00-19:00
Fre: 08:00-18:00
Renovering och ombyggnation
Styrelsen ser positivt på att bostadsrättsinnehavaren reparerar och underhåller lägenheten. I vissa fall behövs dock styrelsens tillstånd, bygglov eller bygganmälan. Vid större arbeten i lägenheten krävs ett skriftligt tillstånd från styrelsen. Tillståndet kan villkoras av att en slutbesiktning sker med en av styrelsen utsedd, godkänd besiktningsman. Kostnaden för slutbesiktningen betalas av medlemmen och bör alltså tas med i budgeteringen inför
renoveringen.
Med större arbeten menas:
● Förändringar av kök
● Förändringar i badrum
● Ändring av planlösning
● Förändringar som kan påverka ventilation, värme, vatten osv
Tänk på att bullerstörande arbeten i första hand ska utföras dagtid, se ovan tider/dagar. Du ansvarar själv för att städa i trapphus/portar/på gården efter hantverkare som du har anlitat eftersom sådan städning inte ingår i avtalet med den städfirma som föreningen har anlitat. Slänger hantverkare material i stora säckar, är det den boendes ansvar att söka ev tillstånd hos polisen för att placera dessa på trottoaren. Du ansvarar själv för att bortforsling av dessa säckar sker. Det är även ditt ansvar att se till att hantverkare använder vårt grovsoprum rätt, dvs INTE ställer dit överblivna burkar med målarfärg, spackel, lack osv. Miljöfarligt avfall lämnas till separat återvinningsstation eller vid macken Preem nere vid Norr Mälarstrand. Du som anlitar hantverkare ansvarar också för att portarna stängs så ingen port står öppen. Informera även hantverkarna om vissa trivselregler, t ex att rökning inte är tillåten på innergården.
Alla förändringar sker på ert ansvar!
På grund av att fastigheterna är äldre så kan även icke bärande väggar blivit till förmån för stabilitet i bjälklag därav nedan försiktighetsåtgärder:
- Styrelsen skall godkänna entreprenören, kontrollera ansvarsförsäkring.
- Ritning skall alltid granskas av konstruktör.
- Väggar skall alltid öppnas upp för kontroll av reglar samt infästningar.
- Golv skall alltid öppnas upp för kontroll om vägg går tvärs eller längsmed golvreglar.
- Ska löpande tas bilder och genomföras platsbesök av styrelse eller annan kontrollant ex. konstruktör.
- Tegelväggar/kraftiga träväggar skall alltid besiktas av konstruktör före ingrepp.
Ingrepp i bärande konstruktioner är inte tillåtet utan skriftligt godkännande från styrelsen. Även icke bärande väggar och konstruktioner kan ha en viktig funktion för fastigheten. Styrelsen kräver därför att ni rådslår och får ett utlåtande från en konstruktör innan ni frågar styrelsen om lov att börja. Använd gärna konstruktör Magnus Eriksson (+46 73-935 00 69, eriksson409@hotmail.com). Han känner till våra fastigheter väl och är duktig. Även efter godkännande sker alla ingrepp och förändringar på ert ansvar. Skulle det uppstå problem som orsakats av er ombyggnation ansvarar ni för att återställa eller åtgärda eventuella problem.
Du eller den entreprenör ni anlitar behöver dessutom presentera en egenkontrollplan som skickas till styrelsen för kritiska moment.
Kontakta gärna styrelsen vid tveksamheter.